Saturday, 2024-05-04, 20.21.04
Welcome Guest | RSS
[SEARCH_TITLE]
[SEARCH_FORM]
Main | | Registration | Login
//fajas43.ucoz.net kao i http://kkkprokosovici.ucoz....
Login form
Site menu

Kategorije
Politika [1]
Od čega nas uvijek boli glava(i ne samo glava)a moramo živjeti sa tim!
Aktuelno [5]
Sport [8]
Za opuštanje i bijeg od svakodnevnice
Zanimljivosti [8]
Iz svih oblasti
Webinfo [2]
Za one malo naprednije

Pretraga

Anketa
Ocijenite ovu stranicu
Total of answers: 8

Statistika

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Kalendar
«  May 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prijateljski url
  • Create your own site

  • Arhiva unosa

    Main » Entries archive


    Nogometni spektakl koji je najavljivao selektor Blažević pretvorio se u debakl...
    Reprezentacija BiH večeras je u Rijeci poražena u prijateljskoj utakmici rezultatom 3:2.  Nogometni spektakl pred oko 2.500 gledalaca na Kantridi bila je generalna provjera pred mečeve kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Belgijom koji će se igrati krajem marta.

    Utakmicu smo sjajno otvorili. Već u petoj minuti Muslimović je pogodio mrežu Rijeke. Dvadeset minuta poslije Ibričić je mogao povećati vodstvo, ali je sa same gol linije Fernandez uspio skinuti loptu. Kada je u 34. minuti u našem  kaznenom prostoru srušen Novaković, sudija je pokazao na bijelu tačku. Anas Sharbini je bio precizan i to je bilo 1-1. Nakon što je u 45. minuti Džeko srušen u šesnaestercu Rijeke, Misimović je bio precizan i na poluvrijeme se otišlo rezultatom 1-2 za BiH.

    Treći penal na utakmici desio se u 54. minuti. Pred Nurkovićevim golom pao je Pamić. Sharbini i drugi put ne promašuje i to je 2-2. Konačni rezultat postavljen je u 62. minuti kada je Sharbini, ovaj puta stariji, pogodio. Precizno ubačena lopta u naš šesnaesterac i Ahmad Sharbini pogađa za 3-2.

    Posljednji događaji koji su se odigrali oko reprezentacije i ovaj neugodni poraz samo su vrhunac svega što se dešava u NSBiH.

    Sastavi:

    RIJEKA: Radman, Čejvanović (46' Miladin), Cerić (66' Čagalj), Budicin (46' Turkalj), Dabac, Štrok (73' Tadejević), Kreilach (46' Pamić), Fernadez, Novaković (66' Matko), An.Sharbini, Ah.Sharbini

    BiH: Nurković, Mirvić (46' Radeljić), Spahić, Mravac, Berberović, Muratović, Misimović, Ibričić, Vladavić, Džeko, Muslimović (73' Zec)


    Category: Sport | Views: 745 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-11 | Comments (0)

    Nova usluga iz Googlea...
    09.02.2009. 02:03

    Za svoju uslugu Gmail koja omogućuje upravljanje elektronskom poštom pohranjenom na udaljenim poslužiteljima putem preglednika interneta, Google je predstavio novu funkciju koja omogućuje rad i kad nismo spojeni na internet.
     
    Nova mogućnost se uključuje u postavkama unutar kartice Labs, a za rad koristi tehnologiju Google Gears. Nakon sinhronizacije korisnik može čitati i pretraživati lokalno pohranjene poruke, a ukoliko napravi novu poruku ona će biti poslana prilikom prvog spajanja na internet.
     
    Google je najavio kako će uskoro na sličan način biti omogućen i pristup kalendaru, a vjeruje se kako će i aplikacije iz Google Appsa u skoroj budućnosti dobiti mogućnost rada i kad korisnik nije spojen na internet.

    Category: Zanimljivosti | Views: 897 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-09 | Comments (0)

    Bura u lukavačkom naselju Berkovica, nastala nakon što je prošle subote ispred diskoteke "Galaksija" nožem izboden Emir Muminović (23), kulminirala je ovih dana kada su se mještani digli i počeli sa Emirovim ocem Hajrudinom na čelu skupljati potpise za peticiju kojom su tražili da se diskoteka zatvori.

    Organiziran je i sastanak kome su, osim članova savjeta MZ Berkovica, prisustvovali i predstavnici lukavačke policije, osiguranje "Sekuriti", predsjednik VMZ Fahrudin Dautović, te inicijator potpisivanja peticije Hajrudin Muminović.

    Konstatirano je da u samom objektu Doma kulture u koji je Esad Plavšić, vlasnik diskoteke, uložio oko 15 hiljada KM u opremanje i u kome red održavaju šestorica članova osiguranja, problema nema. Probleme prave oni koji u obližnjoj prodavnici kupuju piće i konzumiraju ga ispred diskoteke.

    Zato je odlučeno da inspekcije rad trgovačkih radnji ograniče do 19 sati, da policija svake disko-večeri bolje pokrije ovaj teren, kao i da se postavi porušena ograda oko Doma kulture.

    Zaključeno je da se sa vlasnikom diskoteke ugovor ispoštuje do kraja ove godine, a ukoliko u međuvremenu dođe do ozbiljnijeg incidenta van diskoteke, ona će biti odmah zatvorena, a ugovor o zakupu prekinut.

    Nakon nemilog događaja koji se zbio u subotu oko ponoći u diskoteci "Galaksija" u Domu kulture u Berkovici kod Lukavca, kada je Edis Vehabović (21) iz Lukavca izbo nožem  Emira Muminovića (23), bura u ovom naselju se ne stišava.

    Vanredna sjednica

    Veća grupa ogorčenih mještana jučer je počela potpisivanje peticije kojom traže da Vijeće MZ Berkovica odmah donese odluku da se raskine ugovor sa vlasnikom "Galaksije" Esadom Plavšićem iz Srebrenika i da se diskoteka zatvori.

    Kao glavni razlozi za ovaj čin, prema riječima mještana Berkovice, su sve češći izgredi, tuče, konzumiranje alkohola ispred vjerskih objekata, ružna slika Doma kulture, koji je, vidjelo se to i jučer, gotovo zatrpan smećem, flašama, konzervama.

    - Smatram da zatvaranje diskoteke neće riješiti probleme, jer ih treba rješavati u glavama mladih ljudi. Oni piće donose iz prodavnica i marketa, konzumiraju alkohol, kao i svugdje, a mi poslije svake disko-večeri platimo čovjeka da to očisti. Ovdje se stvari politiziraju, jedna grupa traži zatvaranje, pa, evo, mi ćemo održati vanrednu sjednicu savjeta i analizirati sve to. No, o eventualnom zatvaranju diskoteke treba provesti anketu kod svih građana. Meni je žao svakog ko u disku nastrada, ali provjerio sam, obojica mladića, i napadač i žrtva, u ovom slučaju su bili pod utjecajem alkohola i imali su neraščišćene račune, te su obračun imali van diskoteke - kazao nam je predsjednik Vijeća MZ Berkovica Fahrudin Dautović.

    Rad po zakonu

    Njegovo mišljenje ne dijeli veliki broj mještana Berkovice, ponukani sve češćim obračunima i tučama, o čemu je "Avaz" opširno pisao. Vlasnik "Galaksije" Esad Plavšić opet kaže da on radi po zakonu. Uredno plaća 200 KM zakupa, disko-večeri prijavljuje policiji, a angažirao je i osiguranje iz agencije "Sekuriti".

    - I subotnji događaj se nije zbio u diskoteci, jer je ona u 24 sata bila zatvorena, nego napolju. Nama probleme ne zadaju naši gosti, nego probleme prave oni koji u obližnjim prodavnicama i marketima kupuju piće i konzumiraju ispred diskoteke. Tu mi nismo nadležni i to je izvor problema - kaže Plavšić.

    Mnoge stvari bit će poznate već poslije sjednice Vijeća MZ. Za sada je najvažnije, kako nam je potvrđeno, da se ranjeni Emir Muminović dobro osjeća.

    Policija nema zamjerke


    Komandir PS Lukavac Mustafa Tokić kazao nam je jučer da se diskoteka u Berkovici ni po čemu ne izdvaja od ostalih diskoteka, disko-barova i ugostiteljskih objekata.

    - Mi smo 26. decembra u "Galaksiji" u Berkovici obavli raciju u cilju pronalaska droge i oružja i nismo našli ništa. Veći problemi u Berkovici se prave izvan diskoteke, po sokacima - kazao je Tokić.



    Category: Aktuelno | Views: 844 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-07 | Comments (0)

    Veoma niske temperature ovih dana na 17-kilometarskom vještačkom jezeru Modrac, između općina Lukavac, Tuzla, Banovići i Živinice, formirale su debeo ledeni pokrivač.
    Sve je pod ledom, i brana i ribarski čamci, i vikend-kućice na vodi.

    Samo se čuje graktanje kormorana i sivih čaplji, koji žive hraneći se ribom. Sada, kada je led gospodar vode, desetine hiljada ovih ptica našlo se u životnoj opasnosti. To najbolje znaju mještani Prokosovića, među njima i Nihad Halilović.
       
    - Upravo su kormorani i sive čaplje najveći ukras ovog kraja. I dok smo mi razmišljali kako će preživjeti zbog leda koji je pokrio jezero, one su se snašle. Nizvodno od brane u rijeci Spreči traže ribu. Nakon što se nahrane vraćaju se na obale jezera i borave u šumi kod svojih gnijezda, u kojima na proljeće ležu mlade - kaže Halilović.

    Mještani tokom ove sedmice planiraju na debelom ledu jezera igrati hokej. Osim utakmice, tu su i razna druga takmičenja u klizanju. Nasred jezera se založi i vatra, upale roštilji. Tako Prokosovićani rade kad god se jezero zaledi.

    A i ribari su se snašli pa u debelom ledu buše rupe i pecaju.

    Pješke u posjetu 

    I ove godine jezero postaje kraći put za prelazak sa jedne na drugu obalu Modraca. Tako mještani Poljica, Babica, Turije, Šerića i Bokavića prečice dolaze kod svojih prijatelja u Prokosovićima. Malo pješače, malo se kližu, ali uz oprez da ne propadnu kroz led.


    Category: Zanimljivosti | Views: 1428 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-04 | Comments (0)

     

    Dvadesettrogodišnji Emir (Hajrudina) Muminović preksinoć je deset puta izboden nožem u diskoteci "Galaksija" koja se nalazi u prostorijama Doma kulture u Berkovici kod Lukavca. Smješten je na Intenzivnu njegu UKC-a Tuzla i u životnoj je opasnosti, saznajemo u bolnici i u porodici.

    Stalni problemi


    Emira je izbo Edis Vehabović (21) iz Lukavca nakon prepirke nastale 20 minuta nakon pola noći, kada je u Berkovici održavana igranka. Vehabović je odmah uhapšen i predat kantonalnom tužiocu Ševalu Bašiću, koji mu je nakon saslušanja odredio jednomjesečni protivor zbog sumnje da je počinio pokušaj ubistva.

    Nakon ovog nemilog događaja, jučer u razgovoru s mještanima Berkovice doznajemo da je Dom kulture, koji su mještani gradili svojim sredstvima, u zakup dat vlasniku "Galaksije" iz Dubokog Potoka kod Srebrenika, a koji je u njemu otvorio diskobar.

    - Svakog petka ovamo dolazi najveći ološ, probisvijet i narkomani s područja cijelog Tuzlanskog kantona, ali i iz Brčkog, Doboja i Zavidovića. Ovdje se drogiraju, provaljuju u naše kuće, piju alkohol i ispred džamije, pa vjernici ne mogu ući u svoj objekt i obaviti vjersku dužnost. Nije prošao nijedan petak a da se u "Galaksiji" u Berkovici nije dogodila tuča.

    Nedavno je jedva ostao živ mladić Enko Vehabović, kojeg su prebili izbacivači, niko ne zna zbog čega. Mi smo gradili ovaj dom, a ako se za nekoliko dana ne raskine ugovor o zakupu, mi ćemo ga srušiti, jer ovdje nema mira dok se ovdje rade ovakve stvari. Nama probleme ne pravi naša omladina, nego oni što dođu sa strane - kaže Jusuf Džambić, mještanin Berkovice.

    Deponije smeća


    On navodi da uvečer cestom pored Doma ljudi ne mogu proći, moraju zatvoriti oči kako ne bi gledali šta omladina radi u parkiranim automobilima.

    Mehmed Softić i Enes Vehabović pričali su da su ovdje nedavno brutalno napadnute četiri djevojke iz Berkovice. Napali su ih narkomani iz Živinica i Doboja. Pokazali su deponije smeća i stotine ispijenih flaša pića koje su ostale poslije diskovečeri i niko ih ne čisti.

    Zakupnina nije vrijedna mrtve glave

    Hajrudin Muminović, otac teško ozlijeđenog Emira, jučer je kazao da je zabrinut za njegovo zdravlje. Priča da je njegov sin u "Galaksiju" navratio tek oko ponoći, u povratku iz susjedne Miričine.

    - Ne znam zbog čega je moj sin izboden nožem, i to šest puta u leđa, tri puta u stomak i jednom u bedro. Samo da preživi, a mi ćemo znati šta i kako se organizovati da se ovaj objekt zatvori i da mi u Berkovici počnemo mirno živjeti, a naša djeca da ne budu žrtve ovih što dolaze sa strane i prave probleme svakog petka. Zar je ta zakupnina vrijedna svih ovih problema? Treba samo da padne mrtva glava, pa da predsjednik MZ Fahrudin Dautović uradi ono što mu je dužnost - kazao je Muminović.


    Category: Aktuelno | Views: 893 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-04 | Comments (0)

    U kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2011. godine mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće u trećoj grupi, a protivnici će joj biti nacionalne selekcije Italija, Vels, Mađarska I Luksemburg, odlučeno je danas žrijebom koji je održan u Arhusu u Danskoj.

    Kvalifikacione utakmice biće igrane od 28. marta ove do 7. septembra naredne godine.

    Pobjednici svih deset grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe igraće u baražu, a pobjednici tih sedam mečeva pridružiće se Danskoj, koja će za dvije godine organizovati završni turnir prvenstva Evrope.

    U junu ove godine u Švedskoj će biti održan završni turnir prvenstva Evrope za mlade na kome će pored domaćina učestvovati selekcije Srbije, Engleske, Bjelorusije, Finske, Njemačke, Italije i Španije.

    Sastavi ostalih grupa:

    Prva grupa:
    Rusija
    Rumunija
    Moldavija
    Letonija
    Farska Ostrva
    Andora

    Druga grupa:
    Turska
    Švicarska
    Jermenija
    Irska
    Gruzija
    Estonija

    Treća grupa:
    Italija
    Vels
    Mađarska
    Bosna i Hercegovina
    Luksemburg

    Četvrta grupa:
    Španija
    Finska
    Holandija
    Poljska
    Lihtenštajn

    Peta grupa:
    Njemačka
    Češka
    Sjeverna Irska
    Island
    San Marino

    Šesta grupa:
    Izrael
    Švedska
    Bugarska
    Crna Gora
    Kazahstan

    Osma grupa:
    Francuska
    Ukrajina
    Belgija
    Slovenija
    Malta

    Deveta grupa:
    Engleska
    Portugal
    Grčka
    Makedonija
    Litvanija

    Deseta grupa:
    Austrija
    Bjelorusija
    Škotska
    Albanija
    Azerbejdžan
    Category: Sport | Views: 907 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-04 | Comments (0)



    Čizme, televizija koja miriše, rendgenski vid... mogli bi postati stvarni za 30 godina...
    02.02.2009. 12:46

    Spidermanove čizme, televizija koja miriše, ogrtač koji čini vlasnika nevidljivim i rendgenski vid mogli bi postati stvarnost za najviše 30 godina, objavili su naučnici.

    Kako je prenio "Daily mail", televizija koja ispušta arome tokom gledanja reklama i džet-pek Jamesa Bonda potencijalna su budućnost Zemlje.

    Naučnici su, komentarišu kritike skeptika, ukazali i da su i mobilni telefoni i internet bili nezamislivi prije 30 godina.

    Na listi budućih izuma "New scientista" nalaze se:

    1. Rendgenski vid - koji bi mogao nastati kao rezultat britanskih istraživanja ultra-zvuka ili radio-talasa.

    2. Nevidljivi ogrtač - poput onog koji nosi Harry Potter. (Američki i kineski istraživači tragaju za materijalima koji "varaju" ljudsko oko izvrtanjem svjetlosti i vidljivih frekvencija).

    3. "Mobilni iscjeljivač" - kakav posjeduje doktor McCoy iz "Star Treka". (U Americi vrše istraživanja na polju ultrazvučne tehnologije koja bi mogla rezultovati "spravicom" koja locira i liječi povrede ljudskog organizma).

    4. Spidermanove čizme - u budućnosti materijali za pravljenje rukavica i čizama mogli bi da omogućavaju ne samo priljepljivanje, već i penjanje po zidovima.

    5. Džet-pekovi - ove naprave već postoje iako u vrlo skupoj i glomaznoj varijanti.

    6. Ljudska energija za punjenje mobilnih telefona - naučnici predviđaju da će ljudska energija u budućnosti služiti umjesto punjača za mobilne i iPod-ove.

    7. Lični svemirski brodovi - još jedna ideja, o kojoj se mašta od kada su ljudi počeli da posmatraju i istražuju svemir.

    8. Naprava koja proizvodi kiseonik od vode - zahvaljujući ovom izumu ronioci bi u budućnosti mogli da neograničeno dišu pod vodom.

    9. Mobilni prevodilac - naučnici su zainteresovani da razviju napravu koja prevodi sa jednoga na drugi jezik, poput one iz naučno-fantastičnog romana "Autostoperski vodič kroz Galaksiju" autora Daglasa Adamsa.



    Category: Zanimljivosti | Views: 769 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-03 | Comments (0)



    U finalnom susretu SP-a u Hrvatskoj rukometaši Francuske u Zagrebu savladali domaćina Hrvatsku sa 24:19 (11:12)...
    01.02.2009. 09:18

    Rukometna reprezentacija Francuske osvojila je naslov svjetskog prvaka.

    U finalnom susretu SP-a u Hrvatskoj rukometaši Francuske su u Zagrebu savladali domaćina Hrvatsku sa 24:19 (11:12).

    Francuskoj je ovo bio treći naslov svjetskog prvaka.

    Treće mjesto osvojila je Poljska, koja je u "malom finalu" savladala Dansku sa 31:23 (14:11). 


    Konačni poredak Svjetskog prvenstva za rukometaše u Hrvatskoj:


    1. Francuska
    2. Hrvatska
    3. Poljska
    4. Danska
    5. Njemačka
    6. Mađarska
    7. Švedska
    8. Srbija
    9. Norveška
    10. Slovačka
    11. Makedonija
    12. Južna Koreja
    13. Španija
    14. Egipat
    15. Rumunija
    16. Rusija
    17. Tunis
    18. Argentina
    19. Alžir
    20. Kuba
    21. Brazil
    22. Kuvajt
    23. Saudijska Arabija
    24. Australija


    Category: Sport | Views: 703 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-01 | Comments (0)



    Greška u bezbjednosnom programu pretraživača onemogućila nakratko korisnike da pristupe bilo kojoj stranici...

    Greška u bezbjednosnom programu internetskog pretraživača "Google" onemogućila je danas nakratko korisnike ovog popularnog sajta da pristupe bilo kojoj stranici na svjetskoj mreži, pošto su svi dobijali obavještenja da traženi sajt može da im ošteti kompjuter.

    Problem je povezan sa "Googleovim" programom koji sprječava djelovanje zlonamjernog softvera i ne dozvoljava korisnicima da otvore stranicu za koju je utvrđeno da pokušava da instalira opasne programe na kompjutere posjetilaca, piše "Vašington post".

    Poruke o upozorenju prestale su da se pojavljuju oko 16.30 časova, ali su internetski forumi već prepuni komentara i spekulacija o tome da li je u pitanju napad hakera ili softverska greška.

    U poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu zabilježeni su problemi sa "Googleovim" servisom za elektronsku poštu, jer su legitimne poruke označene kao spam.

    Ekspert stranice "Tek fragments", Vesli Roberts, smatra da je probleme izazvao "Googleov" test sistema za suzbijanje štetnog softvera.

    On navodi da je u pitanju sistem sličan onom koji već postoji na pretraživaču "Yahoo".


    Category: Webinfo | Views: 1132 | Added by: fajas43 | Date: 2009-01-31 | Comments (0)

     
     
     
    U posljednje vrijeme roditelji i aktivisti koji se bore za pravo na privatnost žestoko izrazili zabrinutost...
    Mladi Evropljani koji su korisnici "Facebooka" i sličnih sadržaja na internetu ugrožavaju svoju privatnost, upozorio je danas potpredsjednik Evropske komisije (EK) Jacques Barrot.

    Njegovo reagovanje uslijedilo je nakon što su u posljednje vrijeme roditelji i aktivisti koji se bore za pravo na privatnost žestoko izrazili zabrinutost zbog potencijalno nepovoljnih uticaja kao rezultat ostavljanja na internetu ličnih podataka i fotografija dostupnih gotovo sa svakog kompjutera.

    Barrot je naveo da mladi ljudi "izlažu svoj svakodnevni život na internetu, a da pritom nisu svjesni rizika po vlastitu privatnost koje im takve aktivnosti mogu donijeti u budućnosti".

    - Prema tome, od ključnog značaja je da se ti mladi ljudi edukuju, kako bi mogli surfovati internetom sigurni za svoju privatnost, rekao je Barrot, koji je u EK zadužen za pravosuđe, slobodu i bezbjednost.

    Komisija smatra da bi privatne informacije mogle iskorištavati korporacije kako bi na korisnike interneta nasrnule sa neželjenim oglašivačkim materijalom, ali i vladine službe i to u cilju kršenja građanskih prava.

    Prema rezultatima studije koju je u novembru prošle godine sprovela Komisija, samo 33 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godina svjesno je svojih prava što se tiče privatnosti, a tek njih 18 posto upoznato je sa postojanjem institucija koje se bave nadzorom i zaštitom privatnih podataka.
    Category: Webinfo | Views: 733 | Added by: fajas43 | Date: 2009-01-31 | Comments (0)

    « 1 2 3 »

    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz