Saturday, 2024-05-04, 14.28.49
Welcome Guest | RSS
[SEARCH_TITLE]
[SEARCH_FORM]
Main | | Registration | Login
//fajas43.ucoz.net kao i http://kkkprokosovici.ucoz....
Login form
Site menu

Kategorije
Politika [1]
Od čega nas uvijek boli glava(i ne samo glava)a moramo živjeti sa tim!
Aktuelno [5]
Sport [8]
Za opuštanje i bijeg od svakodnevnice
Zanimljivosti [8]
Iz svih oblasti
Webinfo [2]
Za one malo naprednije

Pretraga

Anketa
Ocijenite ovu stranicu
Total of answers: 8

Statistika

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Kalendar
«  May 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Prijateljski url
  • Create your own site

  • Arhiva unosa

    Main » Aktuelno


    U 45. godini u Sarajevu je preminuo istaknuti bh. glumac Žan Marolt. Preminuo je sinoć oko 00.30 sati poslije teške bolesti.

    Komemoracija Žanu Maroltu održat će se u Kamernom teatru u utorak, 14. jula, u 12.00h, dok je sahrana zakazana u 14.15h na gradskom groblju Bare.

    Akedemiju scenskih umjetnosti završio je u rodnom gradu, bio je član Kamernog teatra 55, ali je radio i na scenama Narodnog pozorišta i Sarajevskog ratnog teatra.

    Ovaj glumac je ostvario niz kazališnih uloga kao i uloge u filmovima Mliječni put, Dobro uštimani mrtvaci, glumio je i u serijama Federalne televizije: Viza za budućnost i Lud zbunjen normalan.

    Marolt je 1997. godine dobio nagradu za najboljeg mladog glumca Europe za film Elvis, a jednom prilikom je izjavio kako ga je iznenadilo da naši mediji nisu uopće objavili vijest o tome.

    Malo je poznato i to da je u bacanju kladiva kao mlađi junior bio prvi u BiH, a treći u bivšoj Jugoslaviji.


    Glumio je u filmovima: Tunel, Puki, Rusko primirije, Otvori prozor, Elvis
    Mliječni put, Familija...

    Posebno su ga voljela djeca zbog uloge profesora u Lutkokazu.

    Insert iz serije "Lud Zbunjen Normalan



    Uloge u teatru


    Janusz Glowacki: FORTINBRAS SE NAPIO
    (Stražar I)
    Alexandre Dumas: KIN
    (Piter Pat,Darius,Uhoda)

    Georges Fejdeaux: BUBA U UHU
    (Ragbi)
    Zlatko Topčić: KAKO MUSA DERE JARCA
    (Amer)

    KIDAJ OD SVOJE ŽENE
    KETI NILSKI KONJ
    LJUBAF
    ĆELAVA PJEVAČICA
    A. P. Čehov: PJESMA LABUDOVA
    Ahmed Muradbegović: GRAD
    (Ilija Žabarac)
    Tennessee Williams: TETOVIRANA RUŽA
    (Jack Hunter)

    Anonim: LjUBOVNICI
    (Fabricio Pisoglavić)
    Harold Pinter: LIFT ZA KUHINJU
    (Gus)

    Janusz Glowacki: ANTIGONA U NEW YORKU
    (Policajac)
    Eugene Ionesco: KRALJ UMIRE
    (Ljekar)

    David Mameth: AMERIČKI BIZON
    (Teach)
    Milan Begivić: PUSTOLOV PRED VRATIMA
    (Smrt)

    Aldo Nikolaj: UMRI MUŠKI
    (Mario)
    Yasmina Rezza: ART
    (Ivan)

    Dubravka Ugrešić: ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA
    (Intelektualac)
    Fjodor Mihajilović Dostojevski: ZLOČIN I KAZNA
    (Razumihin)

    Nebojša Romčević: CAROLINA NIJBER
    (Johan Neuber)
    Irfan Horozović: TRI SABAHUDINA
    (Sabahudin Baho)



    Alija Isaković: TO
    (Doktor)

    Herb Gardner: NISAM JA RAPPAPORT
    (Kauboj)



    Stanislav Ignacy: OBUĆARI
    (Državni sudija)

    Janusz Glowacki: ČETVRTA SESTRA
    (Ivan Pavlović Pjetrov)

    Dmitrije Vojinov: VELIKA BIJELA ZAVJERA
    (Pit)

    Amir Bukvić: ARISTOTEL U BAGDADU
    (Feysal)
    A. P. Čehov: UJAK VANJA
    (Ivan Petrović)

    Zilhad Ključanin: MUHOLOVAC
    (Muho)

    Uloge u filmu

    INAT
    TUNEL
    PUKI
    RUSKO PRIMIRIJE
    OTVORI PROZOR
    ELVIS
    MLIJEČNI PUT
    FAMILIJA

    Nagrade

    "ELVIS"-TV film za glavnu ulogu 1997 godine
    NAJBOLJI MLADI GLUMAC EVROPE - Anžer (Francuska)

    Prijatelji i kolege o Žanu... (DEPO)

    Feđa Isović, scenarista:
    - Teško mi je u ovom trenutku. Žan i ja smo jako dugo sarađivali, to je glumac sa kojim sam najviše radio sve ove godine, a on je sve uloge koje sam pisao za njega donosio sa puno odgovornosti, glumačkog dara i pozitivne energije. Privatno smo bili prijatelji, a to prijateljstvo bilo je čudnije od ostalih... Ja se obično družim uz čašicu alkohola... a Žan nije pio. No bez obzira na to, svi sati provedeni s njim bili su posebni, puni humora i smijeha... Privatno je bio onakav kakav je bio i u profesiji - odgovoran, duhovit, neko ko je znao gajiti i čuvati prijateljstvo. I zadnjih dana svog života nije posustajao i šalio se. Rekao mi je :'Ja idem na onaj svijet tako da naplaćujem poruke koje imate za Benjamina (op.a. Filipovića).

    Zlatko Topčić, direktor Kamernog teatra 55:
    - Odlazak velikih i dragih ljudi uvijek doživljavate kao lični gubitak.Loši glasovi o Žanovom zdravstvenom stanju stižu već dva mjeseca,ali jutrošnja vijest o njegovoj smrti uvijek vas zatekne nespremne. Svijet je danas nekako manji, a vi pomislite kako ni život ni smrt ne funkcioniraju na principu pravde jer najbolji među nama odlaze prvi.
    Ovo je zaista nenadoknadiv gubitak ne samo za Kamerni teatar 55 i za naše glumište, nego za bosanskohercegovačku kulturu uopće.

    Senad Bašić, glumac:
    - Šta reći... teško je imati bilo kakav komentar na ovo. Zgranut sam i zblanut. Koliko god nam je bila poznata dijagnoza, ovo je šok. Izgubio sam i prijatelja i kolegu, jer nas dvojca smo na daskama nastupali mnogo, mnogo puta. Za mene je ovo veliki gubitak, jer Žan je prije svega bio divan čovjek. Najteže mi je što je otišao tako mlad.

    Davor Pušić, producent:
    - Žan je bio odličan glumac i sjajan saradnik, jednostavan, duhovit, neposredan... Spadao je među ljude sa kojima je bilo jako lako komunicirati i razumjeti se. Drago mi je što sam imao prilike godinama sarađivati s njim, bio je dio FIST-a i velikog broja projekata koje je uradio za FIST, prijatelj i kolega koji će nam svima jako nedostajati.

     

    SPAHIĆEVO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI ŽANA MAROLTA

    Povodom smrti Žana Marolta, jednog od najznačajnijih pozorišnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Ibrahim Spahić, direktor Festivala "Sarajevska zima" izražava najdublje saučešće porodici, kolegama u Kamernom teatru 55 te svim Maroltovim saradnicima na pozorišnim scenama BiH.

    "Riječ je o izuzetnom čovjeku umjetničke kreativnosti koji je obilježio protekle decenije bh. pozorišta i isticao se ne samo ulogama, već i izuzetnim ljudskim vrlinama te humanim angažmanom u dodiru sa svakodnevnošću, tako da je on bio umjetnik - života", rekao je za Marolta Ibrahim Spahić.


    Category: Aktuelno | Views: 1539 | Added by: fajas43 | Date: 2009-07-12 | Comments (0)

    Lukavački Dom zdravlja od jučer je u mogućnosti pacijentima pružati usluge CT dijagnostike.
    Dom zdravlja Lukavac
    Dom zdravlja Lukavac
    Za samo godinu dana menadžment ove ustanove uspio je ideju vrijednu 670.000 KM uz pomoć Federalne Vlade (200.000 KM), te Ministarstva zdravstva TK (100.000 KM) i Općine Lukavac (100.000 KM) provesti u djelo. Ostala sredstva će se obezbijediti kroz rad aparata za šta već postoji veliko interesovanje.

    CT dijagnostika vrlo je korištena u savremenoj medicini, a do sada se na UKC Tuzla samo iz Lukavca upućivalo preko 1.500 pacijenata godišnje.

    Da će prvenstveno građani Lukavca, ali i ostalih općina sa područja TK od nabavke ovog aparata imati višestruku korist, potvrdio nam je direktor Doma zdravlja Lukavac, doktor Tarik Arapčić, koji je ukazao na ekonomsku opravdanost ovu investicije, te istakao da za ovu dijagnostičku metodu pacijenti u UKC-u Tuzla moraju čekati i po nekoliko mjeseci, a sada to mogu učiniti u Lukavcu, bez čekanja i dodatnih troškova.

    Na CT aparatu će raditi stručan i dodatno educiran kadar, a očitavanja će vršiti provjereni stručnjaci iz Lukavca i UKC Tuzla, istakao je između ostalog doktor Zikret Bašić, šef službe radiodijagnostike lukavačkog Doma zdravlja.

    Pacijenti usluge CT dijagnostike mogu sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom i uputnicom ljekara koristiti besplatno od danas, a zvanično otvaranje i prezentacija za donatore bit će upriličena početkom narednog mjeseca.
    Category: Aktuelno | Views: 997 | Added by: fajas43 | Date: 2009-03-03 | Comments (0)

    Bura u lukavačkom naselju Berkovica, nastala nakon što je prošle subote ispred diskoteke "Galaksija" nožem izboden Emir Muminović (23), kulminirala je ovih dana kada su se mještani digli i počeli sa Emirovim ocem Hajrudinom na čelu skupljati potpise za peticiju kojom su tražili da se diskoteka zatvori.

    Organiziran je i sastanak kome su, osim članova savjeta MZ Berkovica, prisustvovali i predstavnici lukavačke policije, osiguranje "Sekuriti", predsjednik VMZ Fahrudin Dautović, te inicijator potpisivanja peticije Hajrudin Muminović.

    Konstatirano je da u samom objektu Doma kulture u koji je Esad Plavšić, vlasnik diskoteke, uložio oko 15 hiljada KM u opremanje i u kome red održavaju šestorica članova osiguranja, problema nema. Probleme prave oni koji u obližnjoj prodavnici kupuju piće i konzumiraju ga ispred diskoteke.

    Zato je odlučeno da inspekcije rad trgovačkih radnji ograniče do 19 sati, da policija svake disko-večeri bolje pokrije ovaj teren, kao i da se postavi porušena ograda oko Doma kulture.

    Zaključeno je da se sa vlasnikom diskoteke ugovor ispoštuje do kraja ove godine, a ukoliko u međuvremenu dođe do ozbiljnijeg incidenta van diskoteke, ona će biti odmah zatvorena, a ugovor o zakupu prekinut.

    Nakon nemilog događaja koji se zbio u subotu oko ponoći u diskoteci "Galaksija" u Domu kulture u Berkovici kod Lukavca, kada je Edis Vehabović (21) iz Lukavca izbo nožem  Emira Muminovića (23), bura u ovom naselju se ne stišava.

    Vanredna sjednica

    Veća grupa ogorčenih mještana jučer je počela potpisivanje peticije kojom traže da Vijeće MZ Berkovica odmah donese odluku da se raskine ugovor sa vlasnikom "Galaksije" Esadom Plavšićem iz Srebrenika i da se diskoteka zatvori.

    Kao glavni razlozi za ovaj čin, prema riječima mještana Berkovice, su sve češći izgredi, tuče, konzumiranje alkohola ispred vjerskih objekata, ružna slika Doma kulture, koji je, vidjelo se to i jučer, gotovo zatrpan smećem, flašama, konzervama.

    - Smatram da zatvaranje diskoteke neće riješiti probleme, jer ih treba rješavati u glavama mladih ljudi. Oni piće donose iz prodavnica i marketa, konzumiraju alkohol, kao i svugdje, a mi poslije svake disko-večeri platimo čovjeka da to očisti. Ovdje se stvari politiziraju, jedna grupa traži zatvaranje, pa, evo, mi ćemo održati vanrednu sjednicu savjeta i analizirati sve to. No, o eventualnom zatvaranju diskoteke treba provesti anketu kod svih građana. Meni je žao svakog ko u disku nastrada, ali provjerio sam, obojica mladića, i napadač i žrtva, u ovom slučaju su bili pod utjecajem alkohola i imali su neraščišćene račune, te su obračun imali van diskoteke - kazao nam je predsjednik Vijeća MZ Berkovica Fahrudin Dautović.

    Rad po zakonu

    Njegovo mišljenje ne dijeli veliki broj mještana Berkovice, ponukani sve češćim obračunima i tučama, o čemu je "Avaz" opširno pisao. Vlasnik "Galaksije" Esad Plavšić opet kaže da on radi po zakonu. Uredno plaća 200 KM zakupa, disko-večeri prijavljuje policiji, a angažirao je i osiguranje iz agencije "Sekuriti".

    - I subotnji događaj se nije zbio u diskoteci, jer je ona u 24 sata bila zatvorena, nego napolju. Nama probleme ne zadaju naši gosti, nego probleme prave oni koji u obližnjim prodavnicama i marketima kupuju piće i konzumiraju ispred diskoteke. Tu mi nismo nadležni i to je izvor problema - kaže Plavšić.

    Mnoge stvari bit će poznate već poslije sjednice Vijeća MZ. Za sada je najvažnije, kako nam je potvrđeno, da se ranjeni Emir Muminović dobro osjeća.

    Policija nema zamjerke


    Komandir PS Lukavac Mustafa Tokić kazao nam je jučer da se diskoteka u Berkovici ni po čemu ne izdvaja od ostalih diskoteka, disko-barova i ugostiteljskih objekata.

    - Mi smo 26. decembra u "Galaksiji" u Berkovici obavli raciju u cilju pronalaska droge i oružja i nismo našli ništa. Veći problemi u Berkovici se prave izvan diskoteke, po sokacima - kazao je Tokić.



    Category: Aktuelno | Views: 844 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-07 | Comments (0)

     

    Dvadesettrogodišnji Emir (Hajrudina) Muminović preksinoć je deset puta izboden nožem u diskoteci "Galaksija" koja se nalazi u prostorijama Doma kulture u Berkovici kod Lukavca. Smješten je na Intenzivnu njegu UKC-a Tuzla i u životnoj je opasnosti, saznajemo u bolnici i u porodici.

    Stalni problemi


    Emira je izbo Edis Vehabović (21) iz Lukavca nakon prepirke nastale 20 minuta nakon pola noći, kada je u Berkovici održavana igranka. Vehabović je odmah uhapšen i predat kantonalnom tužiocu Ševalu Bašiću, koji mu je nakon saslušanja odredio jednomjesečni protivor zbog sumnje da je počinio pokušaj ubistva.

    Nakon ovog nemilog događaja, jučer u razgovoru s mještanima Berkovice doznajemo da je Dom kulture, koji su mještani gradili svojim sredstvima, u zakup dat vlasniku "Galaksije" iz Dubokog Potoka kod Srebrenika, a koji je u njemu otvorio diskobar.

    - Svakog petka ovamo dolazi najveći ološ, probisvijet i narkomani s područja cijelog Tuzlanskog kantona, ali i iz Brčkog, Doboja i Zavidovića. Ovdje se drogiraju, provaljuju u naše kuće, piju alkohol i ispred džamije, pa vjernici ne mogu ući u svoj objekt i obaviti vjersku dužnost. Nije prošao nijedan petak a da se u "Galaksiji" u Berkovici nije dogodila tuča.

    Nedavno je jedva ostao živ mladić Enko Vehabović, kojeg su prebili izbacivači, niko ne zna zbog čega. Mi smo gradili ovaj dom, a ako se za nekoliko dana ne raskine ugovor o zakupu, mi ćemo ga srušiti, jer ovdje nema mira dok se ovdje rade ovakve stvari. Nama probleme ne pravi naša omladina, nego oni što dođu sa strane - kaže Jusuf Džambić, mještanin Berkovice.

    Deponije smeća


    On navodi da uvečer cestom pored Doma ljudi ne mogu proći, moraju zatvoriti oči kako ne bi gledali šta omladina radi u parkiranim automobilima.

    Mehmed Softić i Enes Vehabović pričali su da su ovdje nedavno brutalno napadnute četiri djevojke iz Berkovice. Napali su ih narkomani iz Živinica i Doboja. Pokazali su deponije smeća i stotine ispijenih flaša pića koje su ostale poslije diskovečeri i niko ih ne čisti.

    Zakupnina nije vrijedna mrtve glave

    Hajrudin Muminović, otac teško ozlijeđenog Emira, jučer je kazao da je zabrinut za njegovo zdravlje. Priča da je njegov sin u "Galaksiju" navratio tek oko ponoći, u povratku iz susjedne Miričine.

    - Ne znam zbog čega je moj sin izboden nožem, i to šest puta u leđa, tri puta u stomak i jednom u bedro. Samo da preživi, a mi ćemo znati šta i kako se organizovati da se ovaj objekt zatvori i da mi u Berkovici počnemo mirno živjeti, a naša djeca da ne budu žrtve ovih što dolaze sa strane i prave probleme svakog petka. Zar je ta zakupnina vrijedna svih ovih problema? Treba samo da padne mrtva glava, pa da predsjednik MZ Fahrudin Dautović uradi ono što mu je dužnost - kazao je Muminović.


    Category: Aktuelno | Views: 893 | Added by: fajas43 | Date: 2009-02-04 | Comments (0)

     
    Ako je Sulejman Tihić slagao i rekao da to znači nestanak RS to govori naprosto da on nije ni za kakve razgovore. Oni mogu da podijele Federaciju BiH, što odgovara HDZ-u i nekim drugim partijama...
    Lideri SDA, HDZBiH i SNSD-a Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili su jučer na sastanku u Banjoj Luci načela funkcioniranja BiH, pitanja statusa Brčko Distrikta, državne imovine i popisa stanovništva te pozvali sve druge stranke u BiH da podrže ove elemente Prudskog sporazuma kako bi naša država ubrzala svoj evropski napredak.

    Tri nivoa vlasti


    Prema jučerašnjem dogovoru, predsjednici vladajućih stranaka saglasni su da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri nivoa vlasti. Srednji nivo sastavljen je od četiri teritorijalne jedinice, od kojih je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

    Također, postignuta je saglasnost da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama, demokratska, socijalna i sekularna, utemeljena na vladavini prava i načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Dogovorena načela funkcioniranja države i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH konkretnije će biti definirani 23. februara u Mostaru, kada će domaćin sastanka biti Čović.

    Kada je Brčko Distrikt u pitanju, trojka se dogovorila o amandmanu na Ustav BiH. U njemu se navodi da Distrikt "postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor u vezi s međuentitetskom linijom razgraničenja u oblasti Brčkog".

    - Odnos između Brčko Distrikta i institucija BiH i entiteta može se urediti zakonom. Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko Distrikta, a svaki takav spor može pokrenuti jedino većina poslanika Skupštine Distrikta, koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda - zaključeno je jučer na sastanku trojke.

    Također, lideri stranaka postigli su konsenzus da je imovina koja će biti predmet zakona o državnoj imovini - imovina BiH, koja će shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona biti podijeljena između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH i općina.

    Kredit za povratak

    Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a stranke potpisnice traže da Komisija za izradu zakona i Vijeće ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgađanja.

    Radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba, stranke potpisnice dogovorile su se da zatraže od Vijeća ministara da nađe mogućnost dobivanja povoljnog kredita od 500 miliona maraka, koje će se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem Državne komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH.

    Lideri SDA, HDZBiH i SNSD-a ocijenili su jučerašnji sastanak veoma uspješnim, ističući da je konsenzus uslijedio u pravom trenutku za BiH.

    Prije će nestati BiH nego RS?!

    Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska trajna teritorija i da ne može biti dovedeno u pitanje njeno postojanje kao entiteta.

    "Prije će nestati BiH nego RS" rekao je Dodik sinoć u telefonskoj izjavi RTV BN, nakon što je prethodno lider SDA Sulejman Tihić ustvrdio da jučer postignutim dogovorom o osnovnim načelima funkcionisanja BiH neće postojati RS.

    "RS je neprikosnovena i ljudi u RS mogu mirno da spavaju i imaju povjerenja u ono što mi radimo", rekao je Dodik.

    "Ako je Sulejman Tihić slagao i rekao da to znači nestanak RS to govori naprosto da on nije ni za kakve razgovore. On je jasno čuo od mene da nema nikakvog razgovora o RS. Oni mogu da podijele Federaciju BiH, što odgovara HDZ-u i nekim drugim partijama", rekao je Dodik.

    On je ocijenio dobrim jučerašnji sastanak sa Tihićem i liderom HDZ Draganom Čovićem, potvrdivši da je bilo riječi i o formiranju distrikta Sarajevo, koje podrazumijeva, kako je naveo, Sarajevo u Federaciji BiH, bez Istočnog Sarajeva, koje je u RS.

    Što se tiče RS, Dodik tvrdi da RS nije sporna i da ona ostaje u sadašnjim granicama.

    Dodik: Tihić može da sanja šta hoće

    Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je RS „neupitna i trajna kategorija, a svaki aranžman koji se bude radio u okviru BiH mora da podrazumijeva i prihvati činjenicu da je RS u političkom i teritorijalnom smislu nedirnuta“.
     
    Reagujući na izjave koje su se pojavile u vezi s tumačenjem jučerašnje zajedničke izjave trojice lidera u vezi s Ustavom BiH, on je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je ta izjava „mogući okvir za kretanje u budućnosti“ te da na sastanku s liderima SDA i HDZ-a Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem ništa nije konačno dogovoreno, već se govorilo o „mogućoj organizaciji BiH kroz četiri jedinice“.
     
    "Može ih biti četiri, tri, dvije ili koliko god teritorijalnih jedinica, ali jedna od njih mora biti RS, nedirnuta u svom kapacitetu i traži još svojih 0,4 posto jer ih nije dobila utvrđivanjem entitetske linije i to ćemo uraditi u narednom periodu, jer je RS pripalo 49 posto teritorije BiH“, kategoričan je Dodik.
     
    To je, kaže, cilj RS u nekoj budućoj organizaciji BiH.
     
    Ponovio je i da u Prudskom dogovoru stoji kako će se na ustav djelovati amandmanski, a jučerašnji dogovor je slijed tog sporazuma.
     
    Pozvao se i na izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića datu ranije, kada je prisustvovao jednoj od sjednica Narodne skupštine RS, te rekao da je RS, kako je parafrazirao Dodik, vlasništvo ljudi u RS i samo oni mogu da odlučuju o njoj.
     
    Kazao je i da se mogu naći medijske izjave Dragana Čovića u kojima je, kaže, rekao da je RS bolji dio BiH i da RS odlučuje sama o sebi. 
     
    Istaknuo je da ne zna kako će ko to tumačiti, ali da on i njegova stranka neće odustati od svojih stavova o postojanju RS, koja je, ponovio je trajna kategorija.

    Na pitanje da li je tačna izjava da će se BiH sastojati od četiri ekonomske regije rekao je da "Tihić može da sanja šta hoće".

    On dodaje da RS jeste ekonomska regija i to "ekonomski samoodrživa, a ako je na to mislio Tihić onda je u pravu". 
     
    Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je „ambicija RS da kroz ustavne promjene pojača i vrati nadležnosti koje je imala izvornim Dejtonom“.

    SDS: Dodik izdao RS

    Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je da je zapanjena jučerašnjom zajedničkom izjavom lidera Saveza nezavisnih socijldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokartske zajednice (HDZ) BiH kojom se zalažu za suverenu državu BiH, čiji srednji nivo vlasti čine četiri teritorijalne jedinice.

    "To je izdaja Republike Srpske (RS)". Ovako otvoreno pristajanje lidera SNSD-a Milorada Dodika na napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nije ništa drugo nego besramna izdaja i prevara građana RS", ističe SDS u današnjem saopštenju.

    Dodaje se da je Dodik izbore dobio obećanjima o sprovođenja referenduma o samostalnosti RS i vraćanju prenesenih nadležnosti, dok sada prihvata suverenu državu BiH, koja će se sastojati od četiri teritorijalne jedinice.
    SDS pita Dodika od kud mu pravo da "donese odluku o napuštanju Dejtonskog sporazuma i zamjeni RS, kao jednog od dva ravnopravna entiteta, za jednu od četiri teritorijalne jedinice srednjeg nivoa vlasti BiH", posebno što je očigledno, da bi dvije od njih bile "sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, a po jedna sa većinskim srpskim i hrvatskim".

    Upozoravajući na "katastrofalne posljedice ovakvih stavova, SDS izražava očekivanje da će Narodna skupština RS hitno zaštititi RS od planirane izdaje njenih interesa, tako što će u Ustav ugraditi odredbu kojom će biti onemogućene bilo kakve promjene statusa RS, ukoliko prethodno nisu dobile većinsku podršku građana na referendumu".

    Tihić: Nismo razgovarali o ukidanju entiteta

    Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da na sastanku u Banjaluci "niko nije govorio o ukidanju entiteta", te da "nije razgovarano ni o sadržaju nadležnosti predviđenih teritorijalnih jedinica".

    "Nikakvih dogovora tu nema, mada jedni govore o ukidanju Republike Srpske (RS) drugi o podjeli Federacije BiH (FBiH) na dva dijela" - naveo je Tihić i ponovio da "niko ne može ukinuti RS bez volje njenih izabranih političkih predstavnika".

    On je istakao da je s ... Read more »

    Category: Aktuelno | Views: 821 | Added by: fajas43 | Date: 2009-01-31 | Comments (0)


    Copyright MyCorp © 2024
    Site managed by uCoz