Monday, 2024-05-06, 13.42.21
Welcome Guest | RSS
[SEARCH_TITLE]
[SEARCH_FORM]
Main | Romania - Forum | Registration | Login
//fajas43.ucoz.net kao i http://kkkprokosovici.ucoz....
Login form
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Sport » Fudbal » Romania (Skandal s mitom potresao rumunski fudbal)
Romania
fajas43Date: Saturday, 2009-05-30, 15.01.47 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 75
Awards: 0
Reputation: 1
Status: Offline
Najnoviji slučaj s namještanjem utakmice u Rumuniji baca oko sebe široku mrežu, u kojoj se za učešće optužuju poslovni tajkuni, vladini zvaničnici i sportski suci.

Paul Ciocoiu za Southeast European Times iz Bukurešta -- 05/05/09

Vlasnik fudbalskog kluba Arges Cornel Penescu uhapšen je po optužbama za mito. [AFP]

Rumunski fudbal zadnjih godina zamrljan je skandalima, a sada se u novom slučaju za umiješanost optužuju visokorangirani zvaničnici tog sporta. Vlasnik fudbalskog kluba iz prve lige, šef sudačke komisije i četiri suca na suđenju su zbog namještanja utakmica. Ako se ti navodi pokažu tačnima, oni bi se mogli suočiti s kaznom zatvora i do 15 godina.

Cornel Penescu, vlasnik fudbalskog kluba Arges, smatra se da je podmitio vrhovne suce u cilju osiguravanja povoljnih rezultata za svoj tim. Umiješani su i zvaničnici lokalnih vlasti, jer je utvrđeno da je Penescu davao mito u zamjenu za nevršenje inspekcije u svom lancu supermarketa.

Tužioci kažu da je Penescu opetovano plaćao Gheorgheu Constantinu, šefu Centralne sudačke komisije (CCA), da bi ovaj imenovao suce koji će namještati rezultate. Constantin je također priveden u ovom predmetu.

Pored toga, smatra se da je vlasnik fudbalskog kluba Arges direktno podmitio četiri suca iz prve lige da bi vršili utjecaj na rezultate između oktobra i decembra prošle godine.

"Cornel Penescu je u dvije faze platio oko 70.000 eura … da bi se imenovali suci koje je prihvatio prvooptuženi za utakmice koje je fudbalski klub Arges igrao tokom sezone 2008-2009, te da bi se unaprijedio … sudac koji [njemu] najviše odgovara", kaže se u saopćenju za štampu objavljenom od strane Nacionalnog odjela za borbu protiv korupcije (DNA) u Pitestiju, gdje je sjedište fudbalskog kluba Arges.

Tom optužbom također se Penescu optužuje da je platio 3.000 eura potpredsjedniku CCA Marcelu Lici. On i još dva suca uhapšeni su 23. aprila.

Suci su na saslušanju prošlog utorka odbacili sve optužbe. Narednog dana, u preventivni pritvor stavljen je i sudac Aurelian Bogaciu, optužen da je primio mito od 3.700 eura od Penescua. Constantin i Lica dali su ostavku nakon što su tužioci objavili optužnice.

Iznenađena obimnošću tog predmeta, Rumunska fudbalska federacija (FRF) odlučila je da suce za ostale utakmice ove sezone rasporedi ždrijebom.

Iz DNA je saopćeno kako ona radi sa službenicima DGIPI-ja, obavještajne službe Ministarstva unutrašnjih poslova, na razotkrivanju detalja skandala "Podmiti suca", kako su ga nazvali mediji. U istragama se kaže da se obim te prijevare proteže daleko van fudbala.

Na primjer, Penescu je želio da njegov lanac supermarketa Pic SA bude oslobođen vladinih inspekcija, tako da je navodno podmitio šefa Ureda za zaštitu potrošača pokrajine Arges Dana Cristiana Libertatua, plativši mu 4.000 eura da ne izvršava svoje službene dužnosti.
Povezani članci
Neki privrednici u Hrvatskoj zamjenjuju direktorske kancelarije za predizbornu kampanju

22/10/2008
Kosovski tužilac optužio bivšeg direktora aerodroma za mito

04/01/2007
Grčki tužioci vrše istragu po pitanju navodnog mita pri dodjeli ugovora za osiguranje Olimpijskih igara

21/11/2006
Grčki sud osudio diplomatu zbog primanja mita na 21 godinu zatvora

16/04/2007
Vladajuća stranka u Rumuniji isključila iz svojih redova bivšeg ministra poljoprivrede

19/10/2007

Libertatu i posrednik koji je navodno uredio tu transakciju su u preventivnom pritvoru od 29 dana. Upravo praćenje aktivnosti posrednika je bilo to koje je istražitelje dovelo do iznenadnog otkrića da su suci u prvoj ligi podmićivani.

Računovodstveni dokumenti koje je provjerila DNA pokazuju da je posrednik, jedan od Penescuovih menadžera, povlačio sredstva nakon što je namještao utakmice u iznosima jednakim onima obećavanim podmićenim sucima u telefonskim razgovorima.

Jedna ranija istraga o mitu u rumunskom fudbalu bila je vezana za vlasnika fudbalskog kluba Steaua, Georgea Becalija. U maju prošle godine, par dana prije konačne faze utakmice za šampionat, Becali je obećao jednom timu 1,7m eura da pobijedi glavnog rivala Steaue.

Na dan te utakmice, tužioci iz DNA uhvatili su jednog zvaničnika fudbalskog kluba Steaua kako nosi kovčeg s 1,7 eura. Međutim, taj predmet nikad nije riješen

 
Forum » Sport » Fudbal » Romania (Skandal s mitom potresao rumunski fudbal)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz