Sunday, 2024-05-19, 11.05.30
Welcome Guest | RSS
[SEARCH_TITLE]
[SEARCH_FORM]
Main | dezodoransi - Forum | Registration | Login
//fajas43.ucoz.net kao i http://kkkprokosovici.ucoz....
Login form
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Lifestyle » Porodica i zdravlje » dezodoransi (Ono što niste znali o dezodoransima)
dezodoransi
fajas43Date: Sunday, 2009-05-10, 12.34.18 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 75
Awards: 0
Reputation: 1
Status: Offline

Iako ih svaki dan koristite, postoji nekoliko stvari koje niste znali o dezodoransima i mirisima. Otkako čovjek postoji mnogi su se trudili da pronađu sredstvo protiv neugodnog mirisa tijela, no antropolozi tvrde da je upravo čovjekov specifični tjelesni miris održao vrstu u životu, jer je predatorima ljudski miris bio preodbojan.

Magazin Mental Floss donosi vam par zanimljivosti o dezodoransima:

- Stari Egipćani nisu iza sebe ostavili samo piramide i savremena kupatila, također su bili pioniri u izumu prvog dezodoransa. Naime, Egipćani su pazuh trljali mirisnim travama i začinima, najčešće cimetom, te se tako rješavali neugodnog mirisa znoja.
- Rimski pjesnik Ovidije je u svojoj zbirci 'Umijeće ljubavi' upozorio Rimljanke da ne nose 'koze ispod ruku', te da paze na miris tijela.
- Antiperspirante, koji sprečavaju izlučivanje znoja, američka FDA tretira kao medikament jer mijenjaju prirodne funkcije organizma.
- Prvi dezodorans protiv znojenja izumljen je još davne 1903. godine u SAD i bio je toliko jak da je mogao nagristi tkaninu.
- Današnji dezodoransi ne izazivaju nikakve bolesti kod čovjeka. Par naučnih studija dokazalo je da sastojci iz dezodoransa nemaju štetnog djelovanja po ljudski organizam.
- Japanska žvakaća guma s okusom agruma, Fuwarinka, jedan je od najboljih japanskih izuma. Naime, žvakanjem ove gume koža oslobađa ugodne mirise citrusa u trajanju i do šest sati.
- Kad je Kurt Cobain napisao pjesmu 'Smells Like Teen Spirit' on nije znao za marku dezodoransa Teen Spirit. No, kako god, prodaja Teen Spirit proizvoda toliko je porasla da je američki gigant Colgate uskoro kupio The Mennen (proizvođača Teen Spirita) za 670 miliona dolara.
- U maju prošle godine, poznati glumac Matthew McConaughey je u jednom intervjuu izjavio da mu dezodoransi nisu potrebni i da ih ne koristi. Slijedećeg dana pred njegovim vratima osvanula je pošiljka kompanije AXE s godišnjom zalihom dezodoransa i porukom 'Vrijeme je da počneš'.

 
Forum » Lifestyle » Porodica i zdravlje » dezodoransi (Ono što niste znali o dezodoransima)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz