Sunday, 2024-05-19, 05.55.25
Welcome Guest | RSS
[SEARCH_TITLE]
[SEARCH_FORM]
Main | 3 nova kanala na hrvatskom jeziku - Forum | Registration | Login
//fajas43.ucoz.net kao i http://kkkprokosovici.ucoz....
Login form
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Satelitska TV » Sat novosti » 3 nova kanala na hrvatskom jeziku (Ako ćemo suditi po broju kanala koji su od ove godine krenul)
3 nova kanala na hrvatskom jeziku
fajas43Date: Monday, 2009-05-04, 14.22.42 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 75
Awards: 0
Reputation: 1
Status: Offline
[img]http://i442.photobucket.com/albums/qq147/Filip7/blog/novatvdnevnik.jpg?t=1239950628[/img]

Ako ćemo suditi po broju kanala koji su od ove godine krenuli sa emitiranjem na hrvatskom jeziku, prvo je tromjesečje 2009. godine više nego odlično. S obzirom da je prošla godina bila poprilično siromašna u pogledu novih lokalizacija (na hrvatskom jeziku startao je samo Travel Channel) ova bi do svojeg kraja mogla biti jedna od najplodnijih kod nas, barem što se digitalne televizije i lokalizacija tiče.

Krajem prošle godine startala je i regionalna verzija kanala Fashion TV SEE i to u ko-produkciji Fashion TV-a i RTV Pinka iz Srbije, no s obzirom da tamo gotovo da i nema nikakvih prevedenih emisija taj kanal nismo ni uvrstili među lokalizacije (pošto nema osnovnog kriterija po kojem bismo ga mogli smjestiti u lokalizirane kanale). Isto tako među lokalizacije nismo smjestili niti Mini TV (dječji kanal Nove TV) kao ni Mediatravel.TV koji su također krenuli tijekom 2008 godine i koji isto spadaju u domaće kanale.

Stoga je najbolje okrenuti se 2009. godini koja po svemu sudeći "misli ozbiljno". Da će ova godina biti drugačija od prošlogodišnje dalo se naslutiti već krajem 2008. godine kada smo iz HBO-a Central Europe dobili najavu da nam stižu filmski kanali Cinemax 1 i 2 što je svakako bila jedna pozitivna vijest koja nam je itekako dobro došla nakon previše sušnih mjeseci bez ikakvih lokalizacija. Nekoliko mjeseci kasnije, nažalost, stigla je informacija da je start kanala Cinemax 2 na hrvatskom jeziku (privremeno) odgođen, no to ne znači da je 2009 godina podbacila - nikako. Za to se pobrinuo IKO Kabel TV odnosno podružnica u Srbiji koja je pokrenula dva nova kanala. Riječ je o sportskom kanalu Golf Klub i rekreativnom Fishing and Hunting Channel (Ribolov i lov).

Ovi kanali od samog početka imaju identifikaciju hrvatskog komentara (Golf Klub) odnosno hrvatskih DVB titlova (Fishing and Hunting Channel), no zasad bez ikakvog prijevoda. Dakle, unatoč tome što imaju u planu lokalizaciju na hrvatski jezik ove kanale IPAK zasad ne možemo svrstati među lokalizirane pošto ne znamo točan termin starta lokalizacije. Na kraju krajeva, i DoQ od samih početaka emitiranja ima identifikaciju slovenskih titlova pa ni dan danas nije preveden na slovenski jezik. Tko zna, možda nas upravo to čeka sa Golf Klubom i Fishing & Hunting Channelom, ako nekim slučajem ne bude dovoljno zainteresiranih platformi da ih uvrste u svoju ponudu... (zasad je to samo Total TV HR).

Krajem drugog mjeseca jedan od ponajboljih dokumentarnih kanala na svijetu krenuo je sa emitiranjem na hrvatskom jeziku (također preko titlova), riječ je dakako o popularnom History Channelu koji je dostupan u okviru T-comove platforme MAXtv i Total TV-a. History Channel jedno je od najboljih ovogodišnjih iznenađenja za gledatelje u Hrvatskoj koji su također prepoznali kvalitetu ovog kanala. Nedugo kasnije History Channelu se pridružuje i HD (High Definition) verzija istog - History Channel HD! To je ujedno i prvi kanal u visokoj razlučivosti koji je lokaliziran na hrvatski jezik - bolji kanal za prvu HD lokalizaciju nismo mogli poželjeti! Osim na hrvatskom, History HD je krenuo sa emitiranjem i na srpskom i slovenskom jeziku pa stoga taj tv kanal zaslužuje sve pohvale za trud oko lokalizacija. Bilo bi lijepo kada bi i drugi kanali kao što su npr. National Geographic Channel slijedili primjer History Channela i na HD verzije svojih kanala uključili i naše titlove. Na kraju krajeva, prijevod imaju.

[img]http://www.mportal.com.hr//uploads/images/history%20channel1.jpg[/img]

I za sami kraj, prvog dana mjeseca travnja (4/2009) stigao je premium filmski kanal Cinemax koji ima vrhunski odrađenu i kompletnu lokalizaciju na hrvatski, srpski i (uskoro) slovenski jezik. Reklo bi se HBO je HBO, oni paze na takve stvari kao što je lokalizacija. Sad nam samo preostaje da čekamo na Cinemax 2 koji će potom povećati brojku stranih kanala koji su lokalizirani na hrvatski jezik na ukupno 21.

Na kraju, što drugo reći nego da je ova godina zapravo tek počela i da do njezinog kraja imamo još nepunih 9 mjeseci tijekom kojih se može dogoditi još puno toga - možda dođu još neke nove, potpuno neočekivane lokalizacije ili napokon neki dobro poznati kanali krenu sa emitiranjem na hrvatskom jeziku. Kandidata za lokalizaciju ima puno, to su dakako Discovery Channel, Animal Planet, MGM Channel, E! Entertainment TV, Movies 24, a odnedavno i Investigation Discovery koji je krenuo sa emitiranjem na slovenskom jeziku. Pa, ako može na slovenskom što nebi moglo i na hrvatskom i srpskom. Ima tu još kandidata koji svakako imaju sve predispozicije da se lokaliziraju na hrvatski jezik kao što su npr. Eurosport, Eurosport 2, Jetix, Discovery Science, Discovery World itd...

Važno je reći da je Hrvatska kao tržište dosegnula sada već respektabilnu brojku pay tv kućanstava koja se ne može samo tako ignorirati kao što je to bio slučaj u prošlosti. Neslužbeni podaci govore o više od 400.000 kućanstava koji imaju neki oblik pay tv televizije (bilo IPTV, bilo DTH, bilo CATV), a ta brojka će nesumnjivo s godinama samo rasti.

 
Forum » Satelitska TV » Sat novosti » 3 nova kanala na hrvatskom jeziku (Ako ćemo suditi po broju kanala koji su od ove godine krenul)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024
Site managed by uCoz